Schaatsen.nl nieuws

Geen feed gevonden

Het langebaanschaatsen is een discipline in het hardrijden op de schaats. Langebaanschaatsen wordt beoefend op een ijsbaan van 400 meter. De standaard 400-mtr banen zijn verdeeld in twee aparte banen van minstens vier meter breed. Aan de binnenkant bevindt zich vaak een inrijbaan voor de warming up en het uitrijden van de deelnemers. Het rechte stuk tegenover de finish is het wisselgedeelte; de zogeheten kruising. Deze dient om de rijders van baan te laten wisselen, zodat een eerlijke verdeling van binnen- en buitenbochten mogelijk is.

bij langebaanschaatsen zijn er verschillende afstanden die verreden kunnen worden zoals 500, 1500, 3000, 5000 en 10.000 mtr.

Het langebaanschaatsen vereist een aparte techniek waarbij met een zijwaartse afzet een voorwaartse snelheid wordt verkregen. Typerend bij een correct uitgevoerde schaatstechniek is de diepe 'zit' van de rijder met het ver naar voren gerichte bovenlichaam en de sterk gebogen knieën. De kniehoek dient ongeveer 90 graden te zijn, dit doet men door de knieën naar voren te duwen zodat het zwaartepunt van de billen achter de hielen komt te liggen. De bovenbenen ten opzichte van het onderlichaam dienen een hoek van circa 45 graden te maken. Om een goede zijwaartse afzet te verkrijgen behoren de voeten tijdens het afzetten recht naar voren gericht te zijn.